Over ons
Voor de specialistische jeugdzorg werken we als regio samen. De zeven gemeenten in de jeugdzorgregio Zaanstreek-Waterland zijn: Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad.
We hebben gezamenlijke afspraken over de visie en de wijze waarop de specialistische jeugdzorg wordt ingezet. De specialistische jeugdzorg hebben we gezamenlijk aanbesteed en gecontracteerd. Meer hierover lees je op organisatie & beleid.
De regio Zaanstreek-Waterland werkt ook samen met de regio’s van het landsdeel Noord Holland ‘Thuis voor Noordje’, om de zorg voor de groep jeugdigen met een zeer complexe zorgvraag te verbeteren. Voor de contractering van dyslexie werkt de regio samen met de regio Amsterdam-Amstelland. Voor de contractering van de Gecertificeerde instellingen (jeugd- en gezinsbescherming en jeugdreclassering) werkt de regio samen met de regio’s Amsterdam-Amstelland en West-Friesland.
Medewerkers van de jeugdzorgregio
De beleidsadviseurs jeugdzorg van de verschillende gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland werken nauw met elkaar samen. Zij vormen samen het ambtelijk overleg jeugd en ontwikkelen beleid op het gebied van jeugdzorg, adviseren de wethouders jeugd hierover en zorgen voor de uiteindelijke besluitvorming en de implementatie van beleid. De beleidsadviseurs hebben korte lijnen met de lokale teams van hun gemeenten. De regionaal beleidsadviseur coördineert de samenwerking. De regionaal adviseer heeft ook de rol van programmamanager voor de regionale ontwikkelagenda jeugd.
Nauw verbonden aan de beleidsadviseurs is er een team van contractmanagers en ondersteunende collega’s werkzaam. De contractmanagers zijn verantwoordelijk voor de inkoop van de jeugdhulp, de concrete sturing op de gemaakte afspraken en het relatiemanagement met de zorgaanbieders.
Daarnaast is een RET voorzitter specifiek voor de regio aangesteld, die vastgelopen complexe casuïstiek oppakt.
Governance
De formele besluitvorming loopt via de gebruikelijke besluitvormingsprocessen van de afzonderlijke gemeenten. De beleidsvoorbereiding en – uitvoering is belegd bij het Ambtelijk Overleg. Besluiten over capaciteit en middelen die passen binnen de begroting worden genomen in het directeurenoverleg Jeugd. Een paar keer per jaar komen de wethouders Jeugd bij elkaar in het Portefeuillehoudersoverleg Jeugd. Zij bespreken met elkaar de strategische lijnen en de voortgang van de regionale ontwikkelagenda.