De casuïstiek overlegtafels van de regio
Heb je als professional alle reguliere routes doorlopen, loop je vast en zoek je een plek om jouw casus in te brengen? Dan zijn er verschillende overlegtafels waar je terecht kunt. Voor een crisiszaak zijn deze overlegtafels overigens niet geschikt, daarvoor zijn andere routes.
Op deze pagina lees je welke regionale overlegtafels er zijn, kun je meer informatie downloaden over hoe je kunt aanmelden en wat de criteria zijn.
Samenhang tussen de casuïstiek overlegtafels
Bij een (potentiële) aanmelding in de adviesfase/screeningsfase wordt er onderling afgestemd binnen de netwerken. Tijdens de triage in het eigen netwerk is de screener/regisseur degene die voldoende informatie over de andere netwerken heeft om eventuele vragen te kunnen beantwoorden.
Regionaal Expertteam (RET)
Je kan het RET benaderen als je alle reguliere routes hebt doorlopen en de benodigde hulp voor de cliënt/het gezin niet op gang komt. Voor het organiseren van zorg in verblijf is dit ook bekend als de ‘verblijfstafel’. Dit maakt onderdeel uit van het RET. Het RET helpt om passende zorg te organiseren, hoe complex de situatie ook is. Het RET werkt samen met de jongere zelf, de ouders of verzorgers, de gemeente en zorgaanbieders uit de regio. Dit doen we met een vast kernteam met gedragswetenschappers vanuit de verschillende jeugdhulppartijen. Het RET richt zich op jeugdigen van 0-18 jaar.
Professionals, maar ook ouders of jongeren zelf kunnen een casus inbrengen in het RET.
Beschermingstafel
Lukt het niet om binnen het vrijwillige kader de situatie voor een kind te verbeteren? Dan kan dit voorgelegd worden aan de Beschermingstafel (BT). Daar wordt een weging gemaakt om te kijken of er nog mogelijkheden binnen het vrijwillig kader zijn of dat de Raad voor de Kinderbescherming de casus in onderzoek neemt.
Aan de beschermingstafel nemen verschillende mensen deel, om samen de weging voor het benodigde kader te maken. Er zijn altijd de volgende functionarissen aanwezig: een voorzitter, notulist, medewerker van de RvdK, medewerker van het lokale team en een medewerker van jeugdbescherming (GI of het ingeval van Purmerend het team preventieve jeugdbescherming).
Daarnaast nemen ook deel: ouders, als er jeugdigen ouder dan 12 jaar zijn betrokken ook de jeugdige zelf en eventueel een vertrouwenspersoon van het gezin.
Zorg- en Veiligheidshuis (ZVH)
Het Zorg- en Veiligheidshuis is een regionaal samenwerkingsverband waarin zorg- en strafpartners en gemeenten, onder eenduidige regie, werken aan complexe zorg- en veiligheidsproblemen. Zorg- en Veiligheidshuizen vormen een landelijk dekkend netwerk. Doel is het oplossen van vraagstukken met een complexe, meervoudige problematiek. Veiligheidshuizen zijn er voor zaken waarin de verbinding tussen de zorg-, strafrechtketen en interventies vanuit de gemeente en haar partners de voorwaarde is voor een succesvolle, duurzame aanpak van (potentieel) crimineel en overlastgevend gedrag.
Een zwaarwegend belang is één van de grondslagen van de AVG, waardoor de uitwisseling en vastlegging van informatie over inwoners is toegestaan.
Medewerkers van alle organisaties kunnen voor advies contact opnemen met het ZVH, om advies te krijgen over te ondernemen acties om de noodzaak van aanmelding te kunnen voorkomen of om te sparren over een casus. Zie het informatiedocument voor meer details en informatie over aanmelden.