Informatie voor ouders & jongeren
Vragen over opvoeding of opgroeien: het lokale team
Als je als gezin of jongere ondersteuning wilt, omdat je vragen hebt over opvoeding of opgroeien, kan dat via het lokale team in jouw gemeente. Lokale teams (ook wel jeugdteam, zorgteam, loket jeugd genoemd) zorgen dat je de juiste hulp krijgt als gezin en/of als kind het zelf niet redt. Er werken mensen die getraind zijn om gezinnen te helpen. Je kunt naar een lokaal team met een gerichte vraag, zoals ‘ik denk dat mijn zoon ADHD heeft, wat is nu de volgende stap’ of ‘ik wil graag handvatten voor de opvoeding van mijn kind’
Een lokaal team is naast enkelvoudige vragen ook getraind in het helpen bij complexe situaties. Bijvoorbeeld; je hebt een dochter met verslavingsproblemen, maar ligt ook in een scheiding en door de spanningen bots je enorm met je andere kind. Of jij bént die zoon of dochter. Bij een lokaal team kun je aankloppen als je niet weet waar je moet beginnen. Zij helpen je verder. Ze praten over wat er aan de hand is en werken met jou of jullie samen om verder te komen. Soms verwijzen ze ook door naar andere jeugdhulpprofessionals, maar ze houden wel contact over hoe dat is verlopen en of het daadwerkelijk beter gaat.
Op deze website vind je de lokale teams van jouw gemeente. Klik op de knop hieronder en daar vind je contactgegevens.
Specialistische jeugdzorg
Als thuis blijven geen optie meer is, dan kan pleegzorg worden ingezet, en als dat niet gaat, kan het ook zijn dat je in een gezinshuis of andere instelling wordt geplaatst. Onder jeugdzorg valt ook ondersteuning die nodig is omdat een kind bijvoorbeeld een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft. De hierboven genoemde vormen noemen we specialistische jeugdhulp.
Meestal krijgen kinderen en jongeren de hulp vrijwillig, dus op eigen verzoek. Het komt ook voor dat mensen in de omgeving van het gezin zich zorgen maken over de veiligheid van kinderen in een gezin. Dan start er een onderzoek en kan het gebeuren dat de kinderrechter besluit dat er verplicht hulp moet komen. De maatregelen van de kinderrechter worden uitgevoerd door een organisatie voor jeugd- en gezinsbescherming of jeugdreclassering. Deze organisaties worden ook Gecertificeerde Instelling genoemd. Zij beoordelen, in overleg met het gezin, wat nodig is om de omstandigheden in het gezin te verbeteren en verwijzen naar deze hulp door. De gezinsbeschermer blijft betrokken bij het gezin en houdt in de gaten of het daadwerkelijk beter gaat in het gezin.
Persoonsgebonden budget (PGB)
In principe vergoedt de gemeente vanuit de jeugdwet de jeugd via ‘Zorg in Natura’. Als je kunt onderbouwen waarom de Zorg in natura niet passend is, is er de mogelijkheid om zelf zorg te organiseren en te bekostigen. Dat noemen we het Persoonsgebonden budget (PGB). Om hiervoor in aanmerking te komen, zijn er verschillende regels. Het lokale team van de gemeente kan hierover meer vertellen en ook uitleg geven over de manier van aanvragen. Een PGB vraag je aan bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Meer informatie lees je hier op de website van de nationale overheid.
Maak een afspraak met het lokale team of neem contact op via de mail. Medewerkers van het team kunnen je meer vertellen over hoe het PGB werkt.
Onafhankelijke client ondersteuner
Vind je het prettig als iemand samen met jou meedenkt over de benodigde hulp? Dit kan een familielid, vriend of kennis doen, maar je kunt ook gratis een onafhankelijk cliëntondersteuner vragen om te ondersteunen. Deze persoon kan helpen in het wegwijs maken in het aanbod van zorg, voorbereiden van gesprekken en meegaan naar gesprekken, of helpen als je het oneens bent met de ondersteuning die je krijgt. Er zijn in de regio verschillende organisaties die een ondersteuner beschikbaar hebben.
Inwoners van alle zeven regiogemeenten kunnen terecht bij MEE: Cliëntondersteuning voor jou – MEE Amstel en Zaan. In Zaanstad zijn meer organisaties actief bij wie je een ondersteuner kunt vragen: Ondersteuners – Persoonlijke meedenker en gids.
Veel gestelde vragen over lokale teams
afblijven
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Als ik naar een lokaal team ga, zit ik dan tegenover een psycholoog of psychiater?
Nee, bij een lokaal team werken jeugdhulpverleners die veel ervaring hebben met het werken met gezinnen en kinderen die er zelf niet uitkomen. Ze kijken naar waar jullie kracht zit, en wat jullie valkuilen zijn. Ze kijken ook naar wie er in je omgeving, familie of op school zou kunnen helpen, of geven je -als dat nodig is- een verwijzing naar een instantie. Maar ze gaan niet ‘behandelen’, een diagnose stellen of medicatie voorschrijven. Soms zijn er wel psychologen of psychiaters die met het team samenwerken, maar jouw contactpersoon met wie je het gesprek voert, is dat niet.
Hoe gaat dat, als je aanklopt bij een lokaal team?
Het begint met een gesprek. Samen met jouw contactpersoon (jeugdconsulent of zorgregisseur, er worden verschillende termen gebruikt) bij het lokale team bespreek je wat er aan de hand is. Samen onderzoek je wat je eraan kan doen of wie daarbij kan helpen. Uiteindelijk maak je samen een ‘perspectiefplan’ waarin je beschrijft wat het doel is van de ondersteuning en hoe dat bereikt wordt. Onderdeel van het perspectiefplan kan zijn dat je wordt doorverwezen. Is dat nodig, dan regelt jouw contactpersoon dat.
Welke gemeentes horen bij regio Zaanstreek-Waterland?
Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad werken samen en kopen samen specialistische jeugdzorg in. Dit doen ze onder de naam ‘jeugdzorgregio Zaanstreek-Waterland’.